Opština Despotovac
31
0
Opština Despotovac
Opština Despotovac se nalazi u istočnom delu Pomoravskog okruga u Srbiji, odnosno sa istočne strane Velike Morave. Sedište Opštine je u Despotovcu. U svom istočnom delu Opština je brdsko planinskog karaktera oivičena vencima Kučajskih planina, dok je zapadni deo ravničarskog karaktera i pogodan je za poljoprivrednu proizvodnju. Skoro celom dužinom teritorije Opštine protiče reka Resava. Najniža apsolutna nadmorska visina iznosi 130 m, a najviša 1.336 m. (Beljanica).

Površina teritorije opštine Despotovac iznosi 62.278 ha ili oko 623 km2. Poljoprivredno zemljište prostire se na 31.481 ha, a šumsko na 26.688 ha. Ostalo je neplodno i građevinsko zemljište. Obradive površine od 26.196 ha čine 42,1% ukupne površine teritorije opštine Despotovac. U strukturi ovog zemljišta preovlađuju oranice i bašte. Opštinu Despotovac čini 31 naseljeno mesto, od čega su 2 gradskog karaktera (Despotovac i Resavica). Po popisu stanovništva 2011. godine na teritoriji opštine Despotovac živi 23.191 stanovnika, od čega u gradu Despotovcu 4.258 i u Resavici 2.186 stanovnik. Teritorija opštine Despotovac nije gusto naseljena, tako da opšta gustina naseljenosti iznosi oko 37 stanovnika po km2. Po istom popisu ukupan broj domaćinstava je 8.203, od čega je oko 3.132 poljoprivrednih domaćinstava. Prosečan broj članova po domaćinstvu je oko 2,8. Aktivno stanovništvo u zemlji čini oko 60% ukupnog stanovništva, a učešće poljoprivrednog stanovništva u ukupnom je oko 45%. Na privremenom radu u inostranstvu nalazi se 5.778 ljudi.

Despotovac se prvi put pominje 1381. godine kao selo Voinci u povelji darovnici kneza Lazara. Godine 1882. Milan Obrenović donosi odluku da se selo zove Despotovac u znak sećanja na despota Stefana Lazarevića i ukazom ga proglašava za varoš. Prirodne lepote, brdsko-planinski predeli, raznovrsnost flore i faune i rečni tokovi, pružaju dobre uslove za razvoj rekreativnog, ribolovnog i lovnog turizma. Kraški sastav planine Beljanice uzrokovao je prisustvo mnogobrojnih vrtača, jama, uvala i pećina.

Najpoznatija je Resavska pećina. Pravi naziv joj je Divljakovačka pećina jer se nalazi na obodu istoimenog polja. Duga 2.830 metara,ali je za posetu uređeno samo 800 metara. U sklopu kompleksa otvorena je etnokuća koja je jedinstven izložbeni prostor. Raspolaže eksponatima starosti od 50 do 200 godina. Na proširenom delu kanjona Resave na 376 metara nadmorske visine, leži selo Lisine. Ispod planinskog visa Sokolca iz kamena izvire snažno Veliko vrelo, koje posle nekoliko stotina metara pravi atraktivan vodopad Lisine.
Pročitaj više