RESAVSKA PEĆINA
3
0
RESAVSKA PEĆINA
RESAVSKA PEĆINA

Resavska pećina koju nazivaju i resavskom lepoticom, ugnezdila se na samoj obali kraškog polja Divljakovac. Za turiste je otvorena od 22. aprila 1972. godine, a za nju, sem pastira koji su se na ovom mestu sa stadima sklanjali od nevremena, niko nije znao do 1962. godine.

Čobani su skriveni kutak otkrili svilajnačkim planinarima, a zatim su je pomno pretražili članovi speleološkog odseka iz Beograda i Novog Sada, na čelu sa doktorom Jovanom Petrovićem. Od ukupno četiri i po kilometara dužine, istraženo je 2.830 metara, a posetiocima je dostupno tek 800 metara.

Najstariji nakit, nastao rastvaranjem kalcijum karbonata, datira od pre otprilike 45 miliona godina. Za posetu se treba dobro obući jer je temperatura svega sedam stepeni, a koncentracija vlage u vazduhu je velika, od 80 do 100 odsto.

- Za formiranje jednog kubnog santimetra nakita potrebno je milion godina, a samo jednim dodirom obriše se sto godina onog što je priroda stvarala. Pećina se sastoji od dve galerije - gornje i donje, a obe krase brojne dvorane, kanali, stalaktiti, stalagmiti i okamenjeni vodopadi.

U gornjoj galeriji obilaze se:
Dvorana sraslih stubova ili Kolonada,
Dvorana košnica
Predvorje istorije,
Kristalna,
Koncertna dvorana.

Prva je dobila ime po stubovima koji su srasli od poda do tavanice, a žućkaste su boje.
U drugoj se nalaze tri stalagmita koja liče na stare košnice koje su nekada pravljene od pruća i blata.
Ona je s trećom dvoranom povezana kanalom koji predstavlja najsuvlji deo pećine, pa iznad njega nema nakita jer je tu zastupljen polumermer. Po sredini kanala nalazi se slepi tunel koji nije uređen za razgledanje.
Treća je Predvorje istorije, a naziv je dobila po tome što je u njoj pronađen alat koji koristio pračovek, kao i lobanja polarne lisice.
Jedini tunel koji nije napravila voda, već je nastao veštačkim putem je onaj koji vodi ka Kristalnoj dvorani. Pre ulaska nailazi se na stazu okamenjenih vodopada, a tu su i pećinske orgulje-svakim dodirom stalaktita nastaje različit zvuk. Kristalnu „čuvaju“ kipovi babe i dede, a tu su i obešena ovca i stopalo slona. Iz nje se spiralnim stepeništem dolazi do pete, Koncerne ili Dvorane kipova. U njoj se nalazi zaštitni znak pećine-kip majke sa detetom, u stvari stalagmitski stub koji je visok 12 metara. Pored njih, tu su i Ćele-kula, kao i pregradni zid. Njime se odvaja Koncertna od šeste, Bobanove dvorane koja se zove po devetogodišnjaku koji je prvi kročio u nju, a sin je doktora Petrovića. Koralni kanal čini nakit jedinstvene lepote koji neodoljivo podseća na morske korale.
Poslednja u nizu je Kepina (blatna) dvorana koja je nazvana po speleologu i roniocu Kepi Radakoviću. Siromašna je nakitom, a po zidovima ima naslaga gline. Iza nje se nalaze po jedan stalagmit i stalaktit koji rastu jedno prema drugom koji se zovu Ljubavni sastanak kroz hiljadu godina ili Ljubavna čežnja.
Pretpostavlja se da će se kroz hiljadu godina spojiti „poljupcem“.

U pećini su zastupljeni mahovina i lišajevi nastali pod uticajem reflektora, a ima i slepih miševa.
Pročitaj više