Opština Rekovac
28
0
Opština Rekovac
Opština Rekovac se nalazi u središnjem delu Srbije i jugoističnom delu Šumadije, između Gledićkih planina na zapadu i Juhora na istoku.

Varoš Rekovac, centar istoimene opštine u Pomoravskom okrugu, nalazi se na oko 30 km jugozapadno od Jagodine, na reci Dulenki, u brdovitom kraju koji je poznat pod svojim istorijskim imenom Levač. Sa zapada se uzdižu visoki obronci Gledićkih planina, a sa jugoistoka pribrežje planine Juhor. Ceo Levač prošaran je malim ali vodonosnim rekama.

Teritorija opštine zauzima površinu od 366 km2. U sastavu opštine su 32 naseljena mesta:
centar opštine - Rekovac, Bare, Belušić, Beočić, Bogalinac, Brainovac, Velika Kruševica, Vukmanovac, Dobroselica, Dragovo, Županjevac, Kavadar, Kalenićki Prnjavor, Kaludra, Komarane, Lepojević, Lomnica, Loćika, Maleševo, Motrić, Nadrlje, Oparić, Prevešt, Rabenovac, Ratković, Sekurič, Sibnica, Siljevica, Tečić, Ursule, Cikot i Šljivica. Prema urbanističkoj strukturi većina naselja je zbijenog tipa. Graniči se sa opštinama Kragujevac 25km (severo-zapad), Jagodina 30km (severo-istok), Varvarin 30km (istok i jugo-istok), Trstenik 30 km(jug) i Kraljevo (zapad).
Pročitaj više