02.08.2021. - DODATNA FINANSIJSKA PODRŠKA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA ZA ODRŽAVANJE LIKVIDNOSTI I OBRTNA SREDSTVA
Datum objave: 29-07-2021

Izvor foto:
https://fondzarazvoj.gov.rs

U "Službenom glasniku RS", broj 76/2021, objavljen je Zakon o utvrđivanju finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, koji je donet u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog i privrednog sistema Republike Srbije u uslovima potencijalnih rizika zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.
Ovim zakonom se bliže uređuje dodela kreditnih sredstava (namena, uslovi korišćenja, finansijski okvir, način realizacije i praćenje realizacije) privrednim subjektima koji su Fondu za razvoj Republike Srbije (Fond) podneli zahteve za kredit do 10. decembra 2020. godine (prema Uredbi o utvrđivanju Programa finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2), a o kojima do 29. jula 2021. godine nije odlučeno.

Za sprovođenje ovog zakona sredstva će biti obezbeđena iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB), u iznosu od najmanje 12.000.000.000,00 dinara.

Napominjemo da će se pored kreditne linije EIB za sprovođenje ovog zakona koristiti i neiskorišćena sredstva Fonda (sredstva opredeljena navedenom uredbom, kao i sredstva iz Programa o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku preduzećima od strateškog značaja za Republiku Srbiju i dr.).

Ovaj zakon stupa na snagu 29. jula 2021. godine.

Izvor:
ipc.rs/vest/dodatna-finansijska-podrska-privrednim-subjektima-za-odrzavanje-likvidnosti-i-obrtna-sredstva_v1655