19.07.2021. - UPOZNAJTE KOŽU: 20 FANTASTIČNIH ČINJENICA O NAŠEM NAJVEĆEM ORGANU
Štiti nas od spoljnog sveta, učestvuje u održavanju telesne temperature i proizvodnji esencijalnog vitamina D i pomaže nam u interakciji sa ljudima koje volimo
Koža je naš najveći organ i uglavnom se sastoji od vode. Kako starimo, procenat vode u koži opada, pa se kod dece sastoji od 70 procenata vode, dok je udeo vode u koži odraslih oko 50 procenata. Kako rastemo i starimo, koža nas iz dana u dan prati u životnim avanturama. Bez toga ne bismo bili ono što jesmo.
Štiti nas od spoljnih uticaja, njena glavna uloga je zaštita tela od negativnih faktora poput trenja, hemikalija i infekcija, ali i štetnih UV zraka. Takođe je naš najveći senzorni organ, pa kroz nervne završetke smeštene u koži primamo brojne informacije o svetu koji nas okružuje. To su osećanja koja se kreću od vrućine, hladnoće i bola do prijatnog dodira prijatelja i poljupca najmilijih.
Na zdravlje i lepotu kože podjednako utiču genetika, hormonalne promene i ishrana iznutra, kao i vremenski uslovi poput suvog vazduha, vetra i jakog sunca napolju. Da bi joj se omogućilo normalno funkcionisanje, izuzetno je važno pravilno hraniti kožu iznutra i spolja.

Ali najvažnija od svega je voda. Pored toga što pomaže svim vitalnim organima da funkcionišu na optimalnom nivou, on je ključni faktor za održavanje nivoa vlage u ćelijama kože. Da biste sprečili da nedovoljni unos vode ostavi traga u obliku suve, naborane kože i sivog, iscrpljenog izgleda, pazite na unos. Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša dnevno, ili oko 1,5 litara vode .
Da bi koža pomogla da održi vitalnost, nega je takođe izuzetno važna i treba je prilagoditi tipu kože i godinama. Koža voli rutinu, pa se ne preporučuje često menjanje kozmetičkih proizvoda, a negu treba voditi svako jutro i veče. Veoma je važno očistiti kožu jer joj omogućava bržu i lakšu regeneraciju.

Poseban izazov predstavlja nega nežne dečje kože koja je često sklona ekcemu, crvenilu i pelenskom osipu. Dečja koža je tanja, mekša i mnogo osetljivija od kože odrasle osobe. Takođe ima veću pH vrednost, što ga čini osetljivijim na iritante. Iako je to fenomen koji je neprijatan i za dete i za roditelje, osip od pelena izuzetno je čest i lako se može lečiti pravilnom negom.

Pelenski osip se obično manifestuje kao crvenilo, otok ili mrlje na bebinoj zadnjici, butinama ili genitalijama. Pogođeni delovi kože takođe mogu biti vrući na dodir. Sve ovo značajno utiče na malu decu koja mogu izgledati uznemireno, plakati prilikom kupanja ili dodirivanja i često se buditi noću zbog nelagodnosti. Međutim, stanje je prolazno i vrlo lako se rešava specijalno razvijenim mastima koje promovišu prirodno zarastanje kože i održavaju je mekom i vlažnom.

Ekcem, koji karakteriše upala, suvoća, svrab ili crvenilo površine kože, može se javiti u bilo kojoj dobi. Dečja koža je osetljivija na spoljne uticaje od kože odraslih. Ekcem se može pojaviti u prvim nedeljama života i javlja se u obliku suvoće ili čak čireva na čelu, obrazima, bradi ili butinama. Svrab takođe može negativno uticati na detetov san.
Kod dece se ekcem manifestuje kao suvoća, crvenilo i perutanje kože, najčešće na naborima, kao što su laktovi, područja iza kolena i ušiju, zglobovi, zglobovi i šake.

Kod odraslih se bolest javlja na vrlo sličan način, ali pogađa različite delove tela, poput vrata, glave, ramena i grudnog koša. Kako koža stari i postaje sve tanja i osetljivija kod starijih ljudi, simptomi su uglavnom isti kao kod mlađih odraslih, ali mogu biti izraženiji zbog smanjenog udela masnog tkiva i vode u koži.
Grebanje pogođenog područja povećava verovatnoću da će različiti virusi, bakterije i nečistoće prodreti u kožu i dodatno pogoršati svrab. Ovaj začarani krug svraba i svraba frustrira mnoge pacijente, jer iako znaju da grebanje samo pogoršava simptome ekcema, čak i odraslima je neverovatno teško odoljeti ovom nagonu. Nemogućnost da mu se odupru može izazvati osećaj krivice i nelagodnosti.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da biste smanjili simptome ekcema i rizik od njih da prekinu začarani krug svraba i svraba. Nanesite hidratantne proizvode na kožu, posebno nakon tuširanja i po suvom vremenu, izbegavajte kupanje u vodi toplijoj od 36 ° C i ne kupajte se duže od 10 minuta, koristite blage sapune, nosite pamučnu ili lanenu odeću, a ne sintetička vlakna, redovno provetrite sobe u kojima boraviš. Kad god je to moguće, nanesite na kožu proizvode bez mirisa.

U svetu odraslih jedan od najvećih izazova je nega suve i ispucale kože uzrokovane nedostatkom vlage i masti u epidermisu, a najčešće se javlja na rukama, laktovima, potkolenicama, petama i licu. Suvoći favorizuju hladnoća, centralno grejanje, klimatizacija, trenje na grubim tkaninama ili površinama, hormonalne promene poput menopauze, starenje koje prirodno smanjuje vlažnost kože, tople kupke i tuševi toplom vodom.
Zbog toga je potrebno redovno nanositi proizvode za hidrataciju kože na celo telo, obratiti pažnju na unos vode kako bi koža bila vlažna i izbegavali sapune, izlaganje jakoj hladnoći, kiši, suncu ili vetru, kao i tuširanje vrućom vodom.

Pazite na svoju kožu i ona će vam vratiti stostruko, a svima koji žele bolje upoznati ovaj fantastični organ donosimo neverovatne činjenice za koje možda nikada niste čuli:

• Koža ima tri sloja: epidermis, dermis i subkutis.
• Koža prosečne osobe pokriva površinu od 2 kvadratna metra.
• Koža čini oko 7 procenata naše telesne težine
• Koža je najdeblja na stopalima, a najtanja na kapcima.
• Obnavlja se svakih 28 dana.
• U našoj koži živi više od 1000 vrsta bakterija.
• Koža koja je ozbiljno oštećena može pokušati da zaraste stvaranjem ožiljaka.
• Ožiljci se formiraju u drugom sloju kože, dermisu
• Na delu kože zahvaćenom ožiljcima ne rastu dlake.
• Koža se može zadebljati i stvoriti mehurići ako je izložena ponovljenom trenju ili pritisku.
• Promene na koži mogu ponekad signalizirati promene u ukupnom zdravlju.
• Vernik je izuzetno sofisticirani bio-film koji štiti bebinu kožu u materici od infekcija.
• Kosu uglavnom formira protein keratin koji se nalazi u spoljnom sloju naše kože i u noktima.
• Ljudi se prema boji kože dele na bele, crne i žute rase.
• Boju kože nasledimo od roditelja.
• Boja kože zavisi od distribucije pigmenta melanina - što je više, čovek je tamniji. Naime, ovaj pigment se prenosi u ćelije u bazalnom sloju, stvarajući tako pigmentaciju kože.
• Bebina koža sadrži vrlo male količine melanina, pa je izuzetno osetljiva na UV zračenje i potrebna joj je posebna zaštita.
• Sitne linije na vrhovima prstiju ili otisci jedinstvena su karakteristika svakog čoveka. Nijedna osoba nema identične otiske prstiju.
• Koža ima jedinstvenu sposobnost istezanja. Na primer, koža na zglobovima može se protezati mnogo više od kože na rukama.
• Koža kod muškaraca u proseku je za 20 odsto gušća od kože kod žena.

IZVOR:
www.krenizdravo.hr